روش های مختلفی برای از بین بردن موهای زائد وجود دارد. یکی از روش هایی که دارای طولانی مدت ترین تاثیر می باشد؛ لیزر کردن موهای زائد است. اما همیشه برای افرادی که به انواع بیماری های پوستی دچار هستند؛ جای سوال است که چقدر این روش می توان برای این دسته از افراد ایمن باشد. پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی است که در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا کسانی که بیماری پسوریازیس دارند می توانند لیزر موهای زائد انجام دهند یا خیر؟
بیماری پسوریازیس چیست؟
بیماری پسوریازیس یک بیماری مزمن خود ایمن می باشد که به دلیل اختلال در عملکرد دستگاه ایمنی بدن، سرعت رشد سلول های پوستی به شدت افزایش پیدا می کند. در شایع ترین نوع آن یعنی پسوریازیس پلاکمانند، ناحیههایی قرمزرنگ با پوششی نقرهای و سفید از سلولهای مرده پوست در نواحی درگیر دیده می شود. پروسه تولید و دفع سلول های پوستی، در حالت معمول یک ماه به طول می انجامد اما در افراد درگیر پسوریازیس حدود 7 روز زمان می برد. ممکن است هر ناحیه ای از بدن مانند دست ها، پا ها و حتی کف سر را درگیر کند. این بیمار واگیر دار نیست و به صورت ژنتیکی منتقل می شود و محرک های اصلی آن استرس، صدمه به پوست، برخی داروها و عفونت میباشد. ممکن است در نواحی از پوست که به دلایل مختلفی مانند جراحت، آفتاب سوختگی و واکسیناسیون آسیب دیده اند، پسوریازیس ایجاد شود.
علائم بیماری پسوریازیس:
علایم پسوریازیس ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد ولی وجود قسمت های قرمز روی پوست با پوشش نقره ای رنگ، پوسته پوسته شدن پوست، پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی هم بکند، خارش و سوزش در نقاطی از پوست، ناخن ضخیم، سوراخ شده یا برآمده و مفاصل متورم و سفت شده (آرتریت پسوریاتیک) از علایم شایع پسوریازیس است.
مردان و زنان تقریبا به یک اندازه درگیر این بیماری می شوند. درمان قطعی برای آن وجود ندارد؛ اما روش های درمانی زیادی برای آن یافت شده است از جمله مصرف دارو های سیتماتیک سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن، مصرف کرم های موضعی مخصوص، نوردرمانی و غیره. با مصرف داروهای خاص و رعایت نکات مراقبتی، احتمال کنترل بیماری وجود دارد.
لیزر موهای زائد چیست؟
در روش لیزر موهای زائد، با استفاده از دستگاه لیزر، پرتو های نور تبدیل به گرما می شوند. این گرما به فولیکول های مو آسیب وارد می کند و موجب مهار رشد موهای زائد در آینده می شود. باید بدانید که علی رغمی که عموما این روش را به عنوان یک روش دائمی حذف موهای زائد می دانند، لیزر موهای زائد موجب حذف کامل و همیشگی موهای زائد نمی شود اما رشد آن ها را بسیار کاهش می دهد. لیزردرمانی در افراد دارای پوست روشن و موهای تیره جوابدهی بهتری دارد.
تکمیل دوره های درمان بین 6 تا 12 جلسه بسته به حجم و نوع مو در افراد مختلف زمان می برد. معمولا بعد از تکمیل جلسات درمان، نتایج رضایت بخش خواهد بود. بین جلسات حداقل باید یک ماه فاصله باشد تا پوست فرصت کند در مقابل شوک و حرارت وارد شده، خود را ترمیم کند.
برای انجام لیزر موهای زائد، پوست شما باید کاملا سالم و عاری از هرگونه زخم، جوش و بثورات پوستی باشد. در صورت وجود زخم احتمال انتقال عفونت توسط پروب لیزر به نواحی دیگر وجود دارد. در صورت وجود بثورات پوستی، امکان تشدید آن ها توسط لیزر وجود دارد. به طور کلی یکی از عوامل محرک و تشدید زا در بیماری های پوستی، اعمال هرگونه شوک و استرس به پوست است که لیزر درمانی با میزان حرارتی که تولید و به پوست اعمال می کند، یک عامل شوک آور برای پوست محسوب می شود. معمولا این حرارت در محدوده ی تحمل پوست سالم می باشد اما پوست تحریک شده یا ضعیف نمی تواند قدرت تحمل حرارت و شوک ناشی از لیزر را ندارد. بنابراین بهتر است قبل از انجام هرگونه پروسه زیبایی، پوست کاملا بهبود یافته باشد.
آیا لیزر موهای زائد و پسوریازیس ممکن است؟
ضربه به پوست از عوامل عود پسوریازیس می باشد. بعد از یک جراحت، بریدگی یا سوختگی، ضایعات پسوریازیس ایجاد و تشدید می شوند. پس افراد مبتلا به پسوریازیس باید دقت کنند که هیچ گونه آسیبی به پوستشان وارد نشود.
لیزر به پوست شوک حرارتی وارد می کند و این شوک موجب تحریک و تشدید بیماری می شود. در صورتی درگیر پسوریازیس کنترل نشده هستید، بهتر است از انجام لیزر موهای زائد خودداری کنید.
البته اینکه لیزر موجب عود و تشدید پسوریازیس شود، به فرد، شدت بیماری و نحوه کنترل بیماری نیز بستگی دارد. احتمال اینکه بعد از لیزر، پسوریازیس عود نکند هم وجود دارد کاملا واسطه به تفاوت های فردی افراد است.
در صورتی که به پسوریازیس مبتلا هستید و حتی بیماری شما کنترل شده و خفیف باشد؛ حتما قبل از انجام هرگونه پروسه زیبایی پوست از جمله لیزر موهای زائد، با پزشک خود مشورت کنید. اما توصیه می شود صرف نظر از اینکه پسوریازیس شما چقدر خوب کنترل شده باشد، اگر میخواهید از روش حذف موهای زائد استفاده کنید، یک روش ملایم که کمترین میزان فشار و شوک را به پوست وارد کند، انتخاب کنید.
در صورتی که تصمیم به انجام لیزر موهای زائد گرفتید، دقت کنید که پوست آن ناحیه هیچ گونه پلاک، پوسته پوسته شدن، قرمزی یا سایر علائم التهاب یا تحریک پوستی را نداشته باشد. بسیار با اهمیت است که در ناحیه ای که قرار است لیزر انجام شود، ضایعات پسوریازیس وجود نداشته باشند.
یادتان باشد در صورتی که در طول جلسات درمان، علایم پسوریازیس فعال شد، حتما سریعا نسبت به قطع جلسات و مراجعه به پزشک پوست اقدام کنید.
جمع بندی درباره لیزر موهای زائد و پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی است که بسیار به اعمال شوک و تحریک پوستی حساس است. لیزر موهای زائد نیز شوک حرارتی به پوست وارد می کند. بنابراین اگر ضایعات پسوریازیس فعال هستند، یعنی مناطق قرمز، ملتهب و پوسته پوسته روی پوست دیده می شوند؛ بهتر است از انجام لیزر موهای زائد خودداری کنید. اما در صورتی که ضایعات پسوریازیس بهبود پیدا کردند می توانید با مشورت پزشک پوست خود، اقدام به لیزر موهای زائد کنید.