آیا کسانی که اگزما دارند میتوانند لیزر موهای زائد انجام دهند؟ شاید این سوال شما هم باشد. بسیاری از افراد از آلرژی ها و بیماری های پوستی مختلفی رنج می برند ولی تمایل دارند از روش های موثری مانند لیزر بدن نیز استفاده کنند. بنابراین در این مقاله قصد داریم امکان لیزر موهای زائد در افرادی که اگزما دارند را بررسی کنیم.
اگزما چیست؟
اگزما یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است. این بیماری التهابی باعث خارش، التهاب، قرمزی و پوسته پوسته شدن ناحیه آسیب دیده می شود. انوع مختلفی دارد و ممکن است خفیف در حد یک بثورات جلدی که بسیار سریع از بین می رود؛ باشد و یا شدید همراه با خارش شدید پوست و ایجاد زخم و گاها عفونت زخم ها باشد؛ به طوری که بیمار را به شدت و به مدت طولانی درگیر کند. اگزما می تواند افراد را در تمام سنین درگیر کند ولی بعضی از انواع آن در کودکان شایع تر است.
آلرژی میتواند باعث ایجاد این بیماری شود. از طرفی حساسیت به موادی از جمله: گرده گل، مواد غذایی، حیوانات خانگی و غیره نیز باعث بیماری اگزما میشوند. در صورت تماس پوست با بعضی از مواد شیمیایی، رنگها و پارچهها ممکن است حساسیت ایجاد شده موجب خشکی پوست و ایجاد اگزما گردد. گاها عوامل ژنتیکی هم میتوانند در ایجاد اگزما نقش داشته باشند. اختلال در عملکرد سیستم ایمنی هم باعث ایجاد بثورات پوستی به عنوان پاسخ التهابی ناخواسته میشود. بنابراین افرادی که بیماری های خود ایمن دارند ممکن است درگیر اگزمای پوستی نیز بشوند.
بسیاری محرک وجود دارد که موجب تشدید اگزما میشوند، از جمله: شویندههای شیمیایی، گرما، تعریق زیاد، استرس و اضطراب، خشکی پوست، عفونت پوستی، صابونها، کپکها، گرد و غبار و همچنین گرده گلها.
اگزما ممکن است هر قسمتی از پوست بدن را درگیر کند ولی در بزرگسالان عمدتا دست و پاها درگیر می شود.
یکی از مهم ترین ویژگی های این عارضه، خارش پوست است. در اثر خاراندن زیاد ممکن است زخم و عفونت های پوستی ایجاد شوند. دانه دانه شدن پوست که در واقع حاوی تاول های ریزی روی سطح پوست است از دیگر نشانه های اگزماست. قرمزی براثر افزایش جریان خون در ناحیه آسیب دیده ایجاد میشود. پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه بثورات و ضخیم و خشن شدن قسمتهایی از پوست از دیگر نشانه های اگزماست.
در صورت عدم درمان اگزما، امکان ایجاد عفونتهای پوستی وجود دارد. در موارد خفیف اگزما، در صورتی که از عوامل تحریککننده پوست اجتناب شود، از مرطوبکننده و نرمکنندههای پوستی استفاده شود، ممکن است اگزما برطرف شود. اما در موارد شدید حتما باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. به طور کلی انواع کرم های مرطوب کنندهها، آنتیهیستامینها، کرمهای استروئیدی موضعی و کورتیکواستروئیدها را می توان برای درمان اگزما استفاده کرد.
آیا کسانی که اگزما دارند میتوانند لیزر موهای زائد انجام دهند؟
لیزر موهای زائد یک روش نسبتا جدید برای از بین بردن موهای زائد بدن می باشد. در این روش دستگاه لیزر، پرتو متمرکز نور (لیزر) تولید می کند که به گرما تبدیل می شود و توسط فولیکول مو جذب می شود. این گرما به فولیکولهای مو آسیب میرساند و موجب مهار رشد موهای زائد در آینده می شود. لیزر موهای زائد موجب حذف کامل و دائمی موهای زائد نمی شود ولی رشد موهای زائد را به طور موثری کاهش می دهد به خصوص در افرادی که پوست روشن و موهای تیره دارند. معمولا برای نتیجه گیری چندین جلسه لیزردرمانی نیاز خواهد بود اما بعد از تکمیل دوره های درمان، نتایج برای افراد رضایت بخش است. بین 6 تا 12 جلسه بسته به مقدار و جنس مو و ناحیه تحت درمان و غیره نیاز است تا نتایج دلخواه حاصل شود از طرفی بین هر جلسه بین 1 تا 2 ماه فاصله است. در این مدت پوست فرصت می کند که خود را در مقابل حرارتی که دیده است؛ کاملا ترمیم کند.
اما متاسفانه همه افراد قادر به استفاده از این روش فوق العاده نیستند. هرگونه عارضه پوستی مانند جوش، اگزما یا بثورات پوستی با انجام لیزر تداخل دارند و عوارضی را برای فرد به دنبال دارند. علی الخصوص افرادی که به بیماری های پوستی دچار هستند؛ باید تا بهبودی کامل ناحیه درگیر از انجام لیزردرمانی خودداری کنند. همان طور که گفتیم عملکرد اصلی لیزر به کمک تولید گرما حاصل می شود و پوست باید بتواند در برابر حرارت تولید شده توسط لیزر مقاومت کند. معمولا پوست سالم توانایی تحمل این گرما را دارد اما پوست تحریک شده یا ضعیف نمی تواند حرارت لیزر را تحمل کند. اگزما پوست ناحیه درگیر را حساس، ملتهب و قرمز می کند بنابراین اعمال حرارت بیشتر توسط لیزر به هیچ وجه برای سلامتی پوست خوب نیست و باید اجتناب گردد. قبل از شروع جلسات لیزردرمانی، دوره ی درمان را تکمیل کنید و اجازه دهید پوست به طور کامل بهبود یابد.
اگزما یک بیماری پوستی می باشد که ناحیه ای از پوست را درگیر می کند و ممکن است نواحی اطراف آن سالم باشند. بنابراین پزشک میتواند از لیزر کردن آن قسمت از پوست امتناع کند و بقیه نواحی سالم پوست را لیزر درمانی انجام دهد. معمولا این روش به این دلیل که امکان انتقال حرارت لیزر به نواحی اطراف پوست وجود ندارد، برای فرد بی خطر است.
آیا لیزر موهای زائد می تواند منجر به اگزما شود؟
لیزر موهای زائد عوارض محدودی دارد. از شایعترین آن تحریک پوست، درد خفیف، قرمزی و تورم است که این علائم و نشانهها معمولا در عرض چند ساعت از بین می روند. عوارض شدیدتری مانند تاول، پوستهپوسته شدن، زخم و اگزما به ندرت ممکن است که پیش آیند. نوع پوست، رنگ مو، نوع دستگاه استفاده شده و رعایت مراقبتهای قبل و بعد از لیزر موهای زائد ممکن است بر شدت عوارض ایجاد شده نقش داشته باشند. استفاده از کرم های مرطوب کننده و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگرفتن بعد از انجام لیزر می تواند از خشک شدن بیش از حد پوست و بروز اگزمای پوستی نقش داشته باشد. بنابراین به طور کلی اگزما در اثر لیزدرمانی ایجاد نمی شود.
جمع بندی درباره اگزما و لیزر موهای زائد
بهتر است در صورت وجود هرگونه عارضه پوستی از جمله آکنه و جوش فعال، سرطان پوست، عفونت قارچی یا باکتریایی، از انجام لیزر موهای زائد اجتناب کنید. در صورت وجود اگزما در ناحیه خاصی از پوست از انجام لیزردرمانی در آن ناحیه خودداری کنید و تا بهبود کامل پوست صبور باشید، اما نواحی اطراف آن ناحیه خاص را فقط زیر نظر متخصص پوست و پس از تایید ایشان می توانید لیزردرمانی کنید.