- آلرژی یا حساسیت به بوتاکس
- انواع آلرژیها و چگونگی درمان حساسیت به بوتاکس ؟
- حساسیت به بوتاکس در چه افرادی و به چه دلیل اتفاق می افتد ؟
- چگونه می توان حساسیت به بوتاکس را درمان کرد ؟
- آیا پیشگیری و درمان حساسیت به بوتاکس امکان پذیر است؟
- آیا آلرژی و حساسیت به بوتاکس نگران کننده است؟
- تزریق برای چه کسانی مناسب نیست؟
-
سوالات متداول درباره حساسیت به بوتاکس:
- علت خارش بعد از بوتاکس چیست؟
- علت جوش زدن پیشانی بعد از بوتاکس چیست؟
- حساسیت چشم به بوتاکس چگونه بروز میکند؟
- آیا راهی برای تشخیص حساسیت به بوتاکس قبل از تزریق وجود دارد؟
- آیا استفاده طولانی مدت از بوتاکس موجب کاهش اثر آن یا فلج دائمی عضله می شود؟
- حساسیت های به بوتاکس شامل چه مواردی می باشد؟
- آیا ممکن است که بدن شما نسبت به دریافت بوتاکس مقاوت نشان دهد؟
- آیا بوتاکس باعث سرگیجه می شود؟
- آیا ممکن است بوتاکس باعث ریزش مو شود؟
امروزه روش های گوناگونی برای از بین بردن چین و چروک برای افراد به وجود آمده است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی ها مختلفی می باشند. هر کدام از این روش می توانند برای افراد مختلف نتایج منحصر به فردی را در بر داشته باشد.
همان طور که می دانید، تزریق بوتاکس یکی از بهترین روشها برای جوانسازی پوست و حجم دهی به صورت است. از جمله موارد و کاربردها بوتاکس، از بین بردن چین و چروک صورت، از بین بردن خط لبخند و همچنین کاهش تعریق زیربغل است.
اما این روش هم ممکن است علاوه بر نتایج بسیار خوب، برای برخی از افراد کمی بروز حساسیت داشته باشد.
البته گزارش حساسیت و آلرژی پس از تزریق بوتاکس بسیار نادر می باشد. معمولا افراد نسبت به این درمان حساسیت خاصی نشان نمی دهند و به راحتی با این عمل سازگار می شوند
در این مقاله ما قصد داریم آلرژی و حساسیت به بوتاکس، علائم و روش های جلوگیری را بررسی کنیم.
آلرژی یا حساسیت به بوتاکس
بسیاری از زیبا جویان، در اولین اقدام تزریق بوتاکس، این نگرانی را دارد که بدن آنها نسبت به مواد بوتاکس حساسیت داشته باشد.
نگرانی ها درمورد حساسیت به بوتاکس، کاملاً طبیعی است و از هر کسی که این روش را در نظر گرفته است، انتظار میرود که درمورد نشانه های حساسیت به بوتاکس اطلاع کسب کند.
در ابتدا باید بگوییم که بروز حساسیتهای جزئی و خفیف بعد از بوتاکس، شایع و طبیعی است و جزء موارد اورژانسی به حساب نمیآید، پس بعد از تزریق اگر حساسیت های جزئی را مشاهده کردید، نگران نباشید.
اما وجود حساسیت بالا و آلرژیک به بوتاکس، امکان پذیر است هر چند بسیار نادر است و از سالهای 1989 تا 2003 (14 سال) فقط 36 مورد حساسیت به این دارو، به FDA (سازمان غذا و دارو) گزارش شده است.
در حالت کلی تحقیقات منابع خارجی معتبر نشان داده اند که تزریق بوتاکس آرایشی حتی از بوتاکس درمانی ایمنتر است زیرا دوز دارو در زمانی که هدف ما رفع چین و چروک است، کمتر میباشد.
در واقع تزریق داروی بوتاکس برای کاهش چین و چروک صورت از سم بوتولینوم A استفاده میکنند. سم تزریق شده فعالیت عصبی در عضلات صورت را مسدود کرده و باعث جلوگیری از شل شدن عضلات و چروک شدن پوست میشود؛ به همین دلیل مشاهده مقداری تورم، قرمزی، کبودی و خارش خفیف در اطراف محل تزریق از عوارض شایع حساسیت به بوتاکس است.
توجه به این نکته مهم است که گاهی سم بوتولینوم به سایر قسمتهای بدن پخش میشود و ممکن است توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار گیرد که به آن آلرژی به بوتاکس گفته میشود. بروز واکنشهای آلرژیک جدی، نادر است اما برخی از افراد علائم آلرژیک همچون بثورات خارشدار را از خود بروز میدهند. علائم و درمان حساسیت به بوتاکس در هر شخص متفاوت است و برای اقدامات اصولی باید به پزشک مراجعه کرد.
انواع آلرژیها و چگونگی درمان حساسیت به بوتاکس ؟
اگر تزریق بوتاکس مطابق با استانداردهای FDA نباشد یا تزریق آن توسط پزشک بیتجربه انجام شود، احتمالاً با عوارض آلرژیک روبرو خواهید شد.
لیستی از رایجترین نشانه های حساسیت به بوتاکس جمع آوری شده و این هم گفته شده که در صورت بروز آن حساسیت، باید چه کاری انجام دهید.
درد ملایم، ورم و کبودی
این واکنش اغلب اوقات بعد از تزریق بوتاکس در اطراف محل تزریق اتفاق میافتد. کبودی هنگامی ایجاد میشود که رگ خونی آسیب دیده در منطقه اطراف، خونریزی کند و تا زمانی که خفیف باشد، مشکلی ایجاد نمیکند. برخی از استراتژیها برای کاهش این واکنشها عبارتند از:
- سر خود را بالاتر نگه دارید.
- به مدت 2-3 روز پس از تزریق، در فواصل منظم از کمپرس یخ استفاده کنید.
- از نوشیدن الکل چند روز قبل و بلافاصله چند پس از تزریق خودداری کنید.
- در صورت امکان از مصرف داروهای رقیقکننده خون پرهیز کنید.
- به مدت 2-3 روز پس از درمان از انجام فعالیتهای شدید خودداری کنید.
- اگر از مکملها یا داروهای خاص استفاده میکنید، لطفاً با دکتر خود مشورت کنید.
علائم شبه آنفلوانزا
2/9 درصد از افراد، علائم شبیه آنفولانزا را گزارش میکنند. این علائم معمولاً در اولین ماه پس از تزریق رخ میدهد و معمولاً به صورت خفیف تا متوسط هستند. علائم را میتوان به صورت عفونت دستگاه تنفسی فوقانی همراه با تب و خستگی تعریف کرد.
در این مواقع باید:
- استراحت کنید.
- مایعات به مقدار زیاد بنوشید.
- استامینوفن برای تسکین درد و تب مصرف کنید.
- حمام بخار بگیرید.
- از مرطوبکننده هوا استفاده کنید.
- شربتهای خلطآورمصرف کنید.
خشک شدن دهان
ممکن است احساس خشکی دهان داشته باشید. این امر نیز غیر معمول نیست و معمولاً طی چند روز مرتفع میشود. برای رفع خشکی دهان روشهای زیر را امتحان کنید:
- دائما جرعههای کم آب بنوشید.
- آب نبات بدون قند بمکید.
- آدامس بدون قند بجوید.
- از دهانشویه بدون الکل استفاده کنید.
- از تنفس از طریق دهان خودداری نمایید.
متورم شدن مویرگهای چشم
معمولا متورم و قرمز شدن مویرگهای چشم بعد از تزریق بوتاکس، از نشانههای حساسیت به بوتاکس نیست ولی با این حال ممکن است نگرانکننده باشد. در صورتی که این عارضه با نشانههای شدید همراه بود، باید به پزشک مراجعه کنید در غیر این صورت از موارد زیر کمک بگیرید:
- استفاده از قطرههای استریل چشمی بدون نسخه به منظور رفع آلودگیهای احتمالی
- استفاده از قطره اشک مصنوعی
- استراحت کردن با چشمهای بسته
- عدم لمس چشم با دست آلوده
حساسیت به بوتاکس در چه افرادی و به چه دلیل اتفاق می افتد ؟
واکنش های حساسیت زا به تزریق بوتاکس معمولا در برخی افراد به وجود می آید. این واکنش های حساسیت زا عوارضی مانند تاری دید، احتباس ادرار، مشکلات تنفسی، خارش، سرگیجه، خشکی دهان و ورم بعد از بوتاکس را به وجود می آورد.
حساسیت به تزریق بوتاکس معمولا در اثر نوع ماده تزریقی اتفاق می افتد. همانطور که می دانید تزریق بوتاکس توسط مواد مختلفی انجام می شود و این مواد ممکن است برای برخی افراد ایجاد حساسیت کنند.
چگونه می توان حساسیت به بوتاکس را درمان کرد ؟
راه های درمان زیادی برای حساسیت های بعد از تزریق بوتاکس وجود دارد؛ اما قبل از درمان این حساسیت ها باید علت آن مشخص شود. همانطور که گفتیم معمولا رایج ترین دلیل ایجاد حساسیت بعد از تزریق بوتاکس، نوع ماده تزریقی است.
اگر پزشک تشخیص دهد که ماده ای خاصی باعث ایجاد حساسیت شده است، به راحتی و با راهکارهای مختلف می تواند این نوع حساسیت را درمان کند.
پزشک متخصص به دلیل داشتن تجربه و مهارت در این زمینه می تواند با ارائه درمانی برای عارضه به وجود آمده، آن را به راحتی و بدون هیچ گونه مشکل خاصی از بین برده و فرد را از نگرانی و استرسی که به آن دچار شده است نجات دهد.
همچنین بهترین کار این است که پزشک از ایجاد حساسیت پیشگیری کند. جهت پیشگیری از ایجاد حساسیت نیز راهکارهای مختلفی وجود دارد. پزشک می تواند قبل از انجام تزریق بوتاکس حساسیت مراجعه کننده را به مواد رایجی که به جهت انجام تزریق بوتاکس استفاده می شود امتحان کند.
بنابراین پزشک مقدار کمی از ماده بوتاکس را به ناحیه ای از بدن مراجعه کننده که به طور معمول دست ها است، تزریق می کند.
انجام این کار معمولا توسط همه ی پزشکان انجام می شود تا نسبت به این موضوع آگاه شوند که فرد مراجعه کننده نسبت به این ماده حساسیت دارد و یا خیر. در صورتی که پزشک این آزمایش را انجام ندهد ممکن است از راه کارهای دیگری برای تشخیص حساسیت استفاده نماید.
پس از گذشت حدود 24 ساعت حساسیت مراجعه کننده به این ماده کاملا مشخص می شود. در نتیجه پزشک می تواند راهکارهایی را به جهت جلوگیری از حساسیت برای این مراجعه کننده، عملی کند.
از جمله بهترین راهکار به جهت جلوگیری از ایجاد حساسیت این است که ماده تزریقی که ایجاد حساسیت کرده را با ماده ای دیگر ترکیب کرد. این ترکیب معمولا عامل حساسیت را از بین می برد.
همانطور که گفتیم معمولا ماده اسید هیالورونیک می تواند در برخی افراد ایجاد حساسیت کند. پزشک می تواند این ماده را با کمی کلرید سدیم بدون مواد نگه دارنده، ترکیب کند. این ترکیب در برخی مراجعه کنندگان امتحان شده است.
به عنوان مثال یک خانم 46 ساله بعد از تزریق بوتاکس به پیشانی دچار خارش شدید شد. در تزریق بوتاکس برای این خانم از ماده اسید هیالورونیک استفاده شده بود. بعد از مشاهده این حساسیت، پزشک ماده اسید هیالورونیک را با کلرید سدیم ترکیب کرده و سپس مکررا تزریق بوتاکس را برای این خانم انجام داد. بعد از تزریق این ترکیب، هیچ گونه حساسیتی در این خانم مشاهده نشد.
بنابراین می توان گفت استفاده از ترکیب ماده به جهت تزریق بوتاکس راهکاری مفید برای کاهش و حذف حساسیت های ناشی از مواد تزریقی در بوتاکس است. راهکار بعدی به جهت جلوگیری از حساسیت به تزریق بوتاکس استفاده از مواد دیگری به جای اسید هیالورونیک است.
ماده جودرم نیز یکی از مواد رایجی است که به جهت تزریق بوتاکس استفاده می شود. این ماده نسبت به اسید هیالورونیک از حساسیت بسیار کمتری برخوردار است؛ بنابراین پزشک می تواند در صورت تشخیص حساسیت مراجعه کننده به اسید هیالورونیک، از ماده جودرم به جهت تزریق بوتاکس استفاده کند.
ممکن است در برخی موارد بسیار نادر، مراجعه کننده نسبت به تمام مواد تزریقی بوتاکس حساسیت نشان دهد. در این صورت است که تنها راهکار باقی مانده استفاده از دارو برای درمان حساسیت است. اگر نیاز به مصرف دارو باشد، پزشک این داروها را برای مراجعه کننده تجویز می کند.
بنابراین تشخیص اینکه کدام دارو برای چه نوع حساسیتی موثر است، به عهده پزشک می باشد. توصیه می کنیم که از مصرف سرخود داروهای درمان حساسیت خودداری کنید. چرا که ممکن است برخی از همین داروها نیز ایجاد حساسیت کنند. همچنین بهتر است بدانید استفاده از این داروهای تجویز شده توسط پزشک، به راحتی و به سرعت حساسیت ناشی از تزریق بوتاکس را درمان خواهد کرد.
آیا پیشگیری و درمان حساسیت به بوتاکس امکان پذیر است؟
تا به الان هیچ موردی از واکنشهای سیستمیک (در کل بدن) بعد از تزریق بوتاکس مشاهده نشده است و هیچ کس تا به حال در اثر آلرژی به بوتاکس فوت نکرده است. معمولاً عوارض جانبی ناخوشایند بوتاکس در هفته اول پس از درمان ظاهر میشوند و از بین میروند. تست حساسیت به بوتاکس مهمترین و بهترین راهکار برای بررسی حساسیت پوستی به بوتاکس قبل از تزریق است. این کار بسیار ساده باعث میشود که از بروز علائم آلرژیک به این داروی جادویی جلوگیری گردد. اگر فکر میکنید به تزریق بوتاکس واکنش آلرژیک نشان میدهید، بلافاصله باید با پزشک یا جراح خود تماس بگیرید و اگر تورم شدید صورت یا مشکل شدید در نفس کشیدن دارید، با اورژانس تماس بگیرید و تحت نظر بمانید تا زمانی که علائم از بین بروند.
آیا آلرژی و حساسیت به بوتاکس نگران کننده است؟
وجود این عوارض و حساسیتها موقتی است و هیچ جای نگرانی وجود ندارد. این عوارض معمولا بعد از گذشت ۴۸ ساعت تا یک هفته از بین خواهد رفت. البته در صورتیکه این عوارض به صورت بلندمدت ادامهدار باشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا از ادامه آن جلوگیری شود.
برای جلوگیری از ایجاد این نوع حساسیتها بهتر است از قبل با پزشک خود مشورت کنید و اینکار را در یک کلینیک معتبر زیر نظر یک پزشک متخصص انجام دهید.
تزریق برای چه کسانی مناسب نیست؟
به طور معمول تزریق بوتاکس برای این افراد مناسب نیست و در برای انجام آن باید با پزشک خود مشورت کنند. این افراد عبارتند از:
- زنان باردار و شیرده
- افرادی که دارو های ضد انعقاد و رقیق کننده خون استفاده می کنند.
- افرادی که بیماری های مانند بیماری حاد قلبی، ام اس دارند.
- افرادی که سیستم ایمنی پایینی دارند و بیماری های عفونی و التهابی در صورت آن ها وجود دارد.
- افرادی که به داروی خاصی حساسیت دارند حتما باید این را با پزشک در میان بگذارند.
- تزریق برای افراد زیر ۱۸ سال نباید انجام شود.
سوالات متداول درباره حساسیت به بوتاکس:
علت خارش بعد از بوتاکس چیست؟
علت خارش پیشانی بعد از بوتاکس میتواند به دو دلیل باشد:
• اولین دلیل، طی پروسه طبیعی تزریق سم بوتاکس است یعنی ورود سم باکتری بوتولینوم ممکن است منجر به تحریک گیرندههای مولد خارش شده و خوب است بدانید که این عارضه تا زمانی که شدید و غیر قابل تحمل نباشد، خطرناک نیست.
•دومین دلیل علت خارش بعد از بوتاکس، بروز حساسیت جزئی بدن در برابر این دارو است که غالبا موقتی است و حداکثر تا 48 ساعت آینده برطرف خواهد شد.
علت جوش زدن پیشانی بعد از بوتاکس چیست؟
گاهی اوقات حساسیت به بوتاکس با جوش زدن پیشانی بعد از تزریق ظاهر میشود که در برخی افراد خفیف و در برخی متوسط تا شدید است. اگر همراه با این عارضه، علائم دیگری مانند سرگیجه، دید دوتایی، تهوع و … نداشتید، با مراقبتهای روتین بهداشتی پوست میتوانید آن را کنترل کنید و جای نگرانی ندارد. در ضمن گاهی اوقات این جوشها میتوانند در اثر خاراندن ناحیه تزریق با دست آلوده به وجود آمده و ربطی به بوتاکس نداشته باشند.
حساسیت چشم به بوتاکس چگونه بروز میکند؟
معمولا بوتاکس پیشانی و اطراف چشم به خود چشم سرایت نمیکنند مگر اینکه در اثر مراقبت نامناسب یا تزریق بوتاکس توسط پزشک کم تجربه، این دارو در ناحیه چشم پخش شود. در این موارد احساس درد، خونی شدن رگهای چشم، سرگیجه و تهوع ممکن است به وجود بیاید. هر چند این عارضه از نادرترین واکنشهای آلرژیک به بوتاکس است.
آیا راهی برای تشخیص حساسیت به بوتاکس قبل از تزریق وجود دارد؟
تست بوتاکس قبل از تزریق امکان پذیر اصلی ترین راه تشخیص حساسیت به بوتاکس است. ازجمله علائم حساسیت به بوتاکس می توان به خارش، سوزش، کهیر و در موارد شدید تنگی نفس، آسم و... اشاره کرد.
آیا استفاده طولانی مدت از بوتاکس موجب کاهش اثر آن یا فلج دائمی عضله می شود؟
واقعیت این است که عضله هیچ وقت به صورت دائم براثر بوتاکس فلج نمی شود و فقط امکان دارد بعد از چندین بار تزریق، نسبت به بوتاکس مقاوم تر شود که در این صورت بوتاکس اثرگذاری کمتر و کوتاه تری خواهد داشت.
حساسیت های به بوتاکس شامل چه مواردی می باشد؟
در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک: کهیر، خارش، خس خس سینه، تنفس دشوار؛ احساس اینکه ممکن است بیهوش شوید، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو و … بدانید که بدن شما نسبت به تزریق بوتاکس حسایت نشان داده است. و باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
آیا ممکن است که بدن شما نسبت به دریافت بوتاکس مقاوت نشان دهد؟
به بیان ساده، مقاومت نسبت به بوتاکس (ایمنی) در برخی از بیماران رخ می دهد. به گفته کسانی که پدیده ی مقاومت نسبت به بوتاکس را می شناسند، این تعداد کم است. در واقع بدن حدود ۱٪ تا ۳٪ از بیمارانی که تزریق بوتاکس انجام می دهند، آنتی بادی های مسدود کننده سم ایجاد می کنند. و در برابر دریافت بوتاکس از خود مقاوت نشان می دهند.
آیا بوتاکس باعث سرگیجه می شود؟
بله، سرگیجه می تواند یکی از عوارض جانبی احتمالی تزریق بوتاکس باشد. با این حال، بسیار نادر است. اگر بعد از تزریق بوتاکس سرگیجه دارید، بلافاصله با متخصص زیبایی خود تماس بگیرید.
آیا ممکن است بوتاکس باعث ریزش مو شود؟
خیر، هیچ شواهد علمی وجود ندارد تا ثابت کند بوتاکس باعث ریزش مو می شود.
11 پاسخ
لیلا
با سلام متاسفانه ۱۱مهر بوتاکس مصپورت در ناحیه پیشانی بعد از مالیدن پمادی که منشی مطب دادند انجام شد متاسفانه اول قرمز شدید پیشانی و بعد سنگینی پلک با مراجعه به متخصص که تزریق را انجام دادند داروی ضد حساسیت دادن ولی امروز تورم در صورت باعث تغییر در چهره بطورکلی شده لطفا راهنمای نمایید ۱۴
سلام دوست عزیز. نگران نباشید این حالت غالبا با از بین رفتن اثر بوتاکس، بهبود پیدا می کنه.
علاوه بر این که بهتره معاینه حضوری نزد پزشک انجام بدید، برای از بین بردن اثر بوتاکس می تونید از گرما، هایفو و آراف هم کمک بگیرید.
سلام.
من تزریق بوتاکس داشتم سه هفته پیش
متاسفانه یه سمت پیشونی افتادگیه بیشتر داره و چشمم نا قرینه شده جواب درستی هم دکترشون ننیده گفت کیسه آب گرم بزار ماساژ بده اما هیچ تغییری نکرده و چشم. سمت چپ کوچیک شده
چیکار میشه کرد با این داستان روم نمیشه از خونه برم بیرون
سلام بعد از تزریق بوتاکس مصپورت به کف دستام چهار سی سی
دستام از سه روز بعد بی حس و فلج شده انگاره دکمه خودکار.. گره زدن نمیتونم انجام بدم و دستام میلرزن خیلی بده
باید چکار کنم گرم کردم و ی جلسه هایفو رفتم تاثیری نداشته بعد از دو هفته همینجوریع
برای از بین رفتنش باید چیکار کنم؟ و چهار سی سی زیاد بوده؟!
حرکات دستم کند شده خیلی ماهیچه دستم نمیتونه چیزی رو نگه داره صعیف شده
بوتاکس با دستم چیکار کرده یا کدوم قسمت رو ..
لطفا راهنمایی کنید
ممنونم
سلام آیا ممکنه خارش و کهیر بعد از دو ماه از تزریق بوتاکس بوجود بیاد؟!
سلام خیر
سلام من ۹روزه بوتاكس ديستون انجام دادم يه مقدار سرگیجه دارم طبیعیه؟
سلام باتوجه به زمانی که گذشته به احتمال زیاد مربوط نیست
سلام ….وقت بخیر…من نزدیک یکماه پیش بوتاکس انجام دادم بعد از چند روز دچار خارش داخل ابروهام وبدنم شدم …قرص سیتریزین هم استفاده کردم ولی اثری نداشته …باید چ نوع دارویی استفاده کنم برای رفع خارششون….
سلام باید حضوری ویزیت بشید توسط پزشک